Onze renovatie

Wall print of kitchen herbs on kitchen wall

De grootste verandering in ons leven, is dat we dit jaar ineens huiseigenaars zijn geworden. Ons huurhuis werd verkocht en wij zijn nu de gelukkige eigenaars.

Hoewel het een leefbaar huisje is (we huren, of eerder huurden, het al enkele jaren), zijn er toch een aantal aanpassingen die we willen maken zodat het meer aan onze hedendaagse standaarden voldoet.

Ik vond het een leuk idee om een soort van renovatiedagboek bij te houden. En aangezien ik tegenwoordig tal van renovatie- en interieurblogs aan het volgen ben, leek het me een puik plan om hier mijn eigen renovatie-ervaring en tips te delen.

Over ons huis

Het huis werd gebouwd in de late jaren 1950’s en structureel is er zo goed als niks veranderd. Enerzijds is dat ook wat ons heeft aangetrokken: een gezellige retrovibe, unieke details in hout, een stadstuintje,… Maar anderzijds wil dat ook zeggen dat het niet voldoet aan hedendaagse standaarden: enkel glas, nauwelijks isolatie, één (!) stopcontact per kamer,…

Fundamentele veranderingen

Het was voor ons een perfecte tijdelijke woonst (we waren van plan om tijdelijk te huren terwijl we in de buurt een eigen woning zochten) maar niet als vaste stek.

Er zijn best wat grote aanpassingen die gemaakt moeten worden:

Isolatie: Het dak isoleren is waarschijnlijk het eerste dat we zullen doen. De ramen vervangen zal de isolatie ook ten goede komen.

Het grondplan herzien: Het zou nuttig zijn om te kijken welke kamers een andere functie kunnen krijgen en of er geen muren zijn die we kunnen verwijderen/bijzetten. Ik zou bijvoorbeeld graag een ruime leefkeuken maken door de scheidingsmuur tussen de keuken en de eetkamer weg te halen.

Vocht- en schimmelproblemen: Hoewel het al bij al nog meevalt, zeker voor de leeftijd van het huis, zijn er hier en daar vochtproblemen die aangepakt moeten worden.

Electriciteit: Ons hele circuit moet herzien worden want deze werd afgekeurd. Niet geheel onverwacht natuurlijk maar toch iets om binnen de 18 maanden op te lossen.

Vintage poster van de maanfases

Ik heb ondertussen al geleerd dat renovaties veel geduld vragen. Momenteel zijn we vooral nog veel opzoekingswerk aan het doen en bekijken we met onze architect wat onze eerste stappen zullen zijn. Maar ik hoop dat we toch snel van start kunnen gaan!

Leave a Reply