Negen tegen negentien of Nine by nineteen

frost flowers

Een evaluatie van 2018

In 2018 heb ik weinig echt bereikt. Ja, er waren een paar grote levensgebeurtenissen zoals de aankoop van het huis en onze grote reis naar Japan. Maar deze zijn eerder voorgevallen omdat het lot zo heeft beslist, niet omdat ik er naartoe heb gewerkt.

Daarom dat ik dit jaar de behoefte voel om mezelf enkele concrete doelen te stellen. Het spreekt me ook meer aan om voor een aantal kleine maar haalbare doelen te gaan, dan dat ik mezelf een paar ambitieuze doelen opleg waarvan de kans heel groot is dat ik onhaalbaar zijn.

Ik heb uiteindelijk negen concrete doeleinden gekozen die ik tegen het einde van 2019 wil halen. Dus dat maakt negen tegen negentien. Wat in het Engels iets mooier klinkt als ‘nine by nineteen’.

Nine by nineteen

1. Thee in de namiddag in plaats van koffie

Ik heb besloten om mijn koffiemomentje op het werk in te wisselen voor thee. Onze keukenkast puilt namelijk uit van de thee omdat ik de slechte gewoonte heb nieuwe smaakjes te willen proberen. Dus ik dacht, waarom vervang ik mijn namiddagse koffie niet met thee? Op die manier verminder ik mijn caffeïne-inname terwijl ik mijn veel te grote theecollectie opgebruik.

Het lukt me best goed om deze gewoonte aan te houden. Ik heb zelfs al een van mijn drie (!) dozen groene thee opgemaakt. De tweede doos is ondertussen ook al halfweg.

2. Mijn kleerkast analyseren

Enkele jaren geleden ben ik me beginnen te verdiepen in duurzame kleding en capsule wardrobes. Ondertussen heb ik al redelijk wat kleren opgeruimd of vervangen door kleren van groene modemerken. Toch betrap ik mezelf erop dat ik nog steeds veel ik-heb-niks-om-aan-te-doen-dagen heb.

Deze keer wil ik een meer analytische aanpak proberen. Mijn inspiratie haal ik bij modeblogger Gold Zipper die met haar project wardrobe science, handig gebruik maakt van haar job als data-analist om haar kleerkast beter te begrijpen aan de hand van feiten en cijfers. Ik ben absoluut geen wiskundewonder maar ik word wel heel enthousiast van het idee om echt meetbare technieken te gebruiken om uit te zoeken wat er al dan niet klopt aan mijn kleerkast.

Daarnaast wil ik ook het boek A Curated Closet door Anuschka Rees uitlezen. Ik ben er vorig jaar in begonnen en ik weet niet goed waarom ik eigenlijk gestopt ben met het te lezen. Dit boek is dé referentie voor iedere modeblogger die enkel nog kleren wilt houden of kopen die perfect bij hun levensstijl passen. Het staat dan ook vol handige tips en flowcharts om je kleerkast eens deftig onder handen te nemen.

3. “Capture” voortzetten

coffee and book

Vorig jaar had ik geen voornemens maar een themawoord. Mijn themawoord voor 2018 was Capture met als doel mezelf eraan te herinneren dat ik leuke momenten en herinneringen moet vastleggen. Capture was een ideaal themawoord en ik ben er dan ook in geslaagd om dit thema het hele jaar in het achterhoofd te houden. Het heeft mijn bullet journal en mijn fotografie een serieuze boost gegeven, die vibe wil ik dan ook zeker behouden in 2019.

4. Minstens één video maken voor de blog

Ik heb ergens wel zin om mijn eigen video’s te maken maar om een of andere reden komt het er nooit van. Ergens schrikt het hele proces me een beetje af, terwijl het eigenlijk niet zo hard verschilt van fotografie. Misschien ligt de truc erin om klein te starten, met iets eenvoudig waarbij ik mezelf geen al te hoge verwachtingen opleg. Een korte videopost maken voor mijn blog is, denk ik, wel haalbaar.

Ik ben ook aan het overwegen om een soort van één seconde per dag-video te maken op onze volgende reis. Fotoblogger For The Easily Distracted heeft zo een heel leuk jaaroverzicht gemaakt maar dat lijkt me een te grote verplichting om mezelf op te leggen. Maar voor een kortere periode moet me dat wel lukken, zoals tijdens een reis bijvoorbeeld.

5. Leren naaien

Tijdens het opruimen van mijn kleerkast, viel het me op dat er toch een aantal stukken waren die ik best opnieuw kan dragen na wat reparatie- of inneemwerk. Helaas gaan mijn naaikunsten niet verder dan het aannaaien van knopen. En ik heb ook geen naaimachine.

Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik dit doel ga behalen omwille van onze renovatie. Ik wil namelijk wachten tot deze grotendeels voorbij is zodat ik meteen een naaihoekje kan inpalmen in een gerenoveerde kamer. Maar dat wil niet zeggen dat ik op zijn minst de intentie kan hebben om aan dit doel te werken. Ik kan bijvoorbeeld al starten met het zoeken naar naailessen en bekijken welke naaimachine ik best koop, want ik hoor dat een goede machine best prijzig kan zijn.

6. Minder smartphone, meer boeken en films

Ik spendeer de laatste tijd ongelofelijk veel tijd op mijn smartphone en ik begin het te merken aan mijn mentale gezondheid. Ik heb het gevoel dat ik al mijn avonden verspil aan door het internet te scrollen waardoor ik me nutteloos voel. Ik moet écht uit deze gewoonte van eat-sleep-scroll-repeat geraken.

Het afgelopen jaar heb ik ook nauwelijks boeken gelezen. Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik mijn Goodreads challenge bijlange niet gehaald heb. Ik wou op een jaar tijd achttien boeken lezen maar het zijn er een povere zes geworden. En dat terwijl ik als kind ieder weekend in de bib zat. Tijd voor verandering dus.

Netflix heeft vorig jaar ook plaats gemaakt voor de smartphone. Dus ik ga naast een leeslijstje ook een kijklijstje houden om de waarde uit mijn Netflix-abonnement te halen.

7. Vroeg opstaan

Vroeg opstaan is altijd al moeilijk geweest voor mij, hoewel ik er de laatste jaren toch goed in slaagde. Maar de laatste maanden van 2018 was dat niet meer het geval. Ik heb me zelfs al een paar keer verslapen. Tijd om me te herpakken voor het te laat is.

Achteraf gezien denk ik dat ik tegenwoordig mijn bed niet meer uit geraak omdat mijn kat gestorven is. Wij hadden namelijk een ochtendritueel waarbij ik een halfuur vroeger opstond zodat hij op mijn schoot kon komen liggen terwijl ik op mijn gemak een koffietje dronk. Het was een klein, ogenschijnlijk onbelangrijk iets maar achteraf gezien was het een belangrijk moment van quality time waar ik iedere ochtend naar uitkeek.

Aangezien ik niet van zin ben om mijn lieve katerbeer te vervangen, moet ik op zoek gaan naar iets anders om ‘s ochtends naar uit te kijken.

mornings with kitty

8. Plastiekvrije keuzes maken

Dit is een gewoonte die stilletjes in mijn leven is geslopen. Ik heb zomaar ineens besloten om een eigen mok mee te pakken naar het werk, zodat ik minder wegwerpbekers zou gebruiken. Ondertussen heb ik nog andere alternatieven voor wegwerpplastiek aangeschaft zoals stalen rietjes, bijenwassen doeken (ter vervanging van plastiekfolie), enz.

Ik wil plastiekvrije keuzes blijven maken dit jaar en, indien dat kan, het in mijn achterhoofd houden bij onze verbouwingswerken. Ik ben er zeker van dat er bepaalde materiaalkeuzes of inrichtingskeuzes zijn die wij kunnen maken om een duurzame levensstijl te stimuleren.

9. Ontspullen

Met de renovatie in gedachten, is dit het ideale jaar om te ontspullen. We zijn van zin om tijdens de verbouwingen in ons huis te blijven wonen, dus dat wilt zeggen dat we geregeld onze meubels en spullen gaan moeten verplaatsen. In mijn ogen is dat het geschikte moment om te kijken wat we nu eigenlijk moeten houden of wegdoen.

Leave a Reply