Horta & Wolfers tentoonstelling | Museum Kunst & Geschiedenis Brussels

De Horta & Wolfers tentoonstelling combineert twee van mijn favoriete dingen: sieraden en Art Nouveau. We bezochten de tentoonstelling in december vorig jaar voor mijn verjaardag. De tentoonstelling is ondertussen helaas afgelopen maar ik heb een paar foto’s te delen voor de geïnteresseerden.

Het Museum voor Kunst & Geschiedenis van Brussel heeft de juwelierszaak van Wolfers Frères in zijn authentieke opstelling tentoongesteld. De winkel werd nauwkeurig gerestaureerd zodat hij er exact uitzag zoals Horta hem voor ogen had voor de opening. Op deze manier konden museumbezoekers de winkel ervaren net zoals hij eruit zag aan het begin van de 20e eeuw.

De familie Wolfers zijn vooraanstaande Belgische edelsmeden. Ze werden bekend voor hun juwelen in de typische Art Nouveaustijl. Tijdens hun hoogtepunt gaven zij de opdracht aan Victor Horta, tegenwoordig bekend als dè Belgische Art Nouveau-architect, om een juwelierszaak in centrum Brussel te bouwen.

De winkel die in 1912 opende, was een heus prestigeproject. De grote etalagekasten met houtwerk van donker mahonie en grote glaspanelen zijn prachtig maar ontnemen de aandacht niet van hun inhoud. Geelkoperen lampen met melkglas deden de ruimte in een zachte gloed baden. Hoewel dit laatste moeilijk in te beelden is, gezien de spotlampen van het museum een noodzakelijk kwaad zijn.

Art Nouveau kenmerkt zich door organische vormen, geïnspireerd door moeder natuur. De juwelen van Wolfers zijn hier geen uitzondering, deze delicate sieraden zijn prachtig vormgegeven in een natuurthema. Kammetjes van opalen vlinders, libellekettingen, sierspelden als blaadjes van de Japanse notenboom, enz. Steeds gemaakt met de meest kostbare edelstenen en materialen, uiteraard.

Nog een kenmerk van Art Nouveau, is het nadrukkelijk gebruik van symbolisme en referenties naar mythes en fabels. Vrouwen werden dan ook vaak afgebeeld als nimfen, walkuren en andere mythische wezens. Wolfers Frères en vele anderen creëerden een groot aantal kunstwerken in deze stijl, gemaakt uit ivoor en zilver.

Het juweliershuis Wolfers bestaat nu nog steeds, ze zijn zelfs gebrevetteerd hofleverancier van België. Hun collectie is uiteraard hedendaagser in stijl, toch zijn er een paar leuke knipoogjes naar het verleden. Zo zijn er collecties geïnspireerd door de libelle en hun op maat gemaakte ontwerpen.

Nota van de fotograaf:

Ik vond het best moeilijk om goede beelden van de tentoonstelling te maken. Enerzijds worstelde ik met mijn reflectie in het glas van de vitrines. Je kan bijvoorbeeld de reflectie van mijn hand zien op het gezicht van de Mysterieuze Sfinx. Iets wat ik wellicht had kunnen oplossen met een polarisatiefilter op mijn lens maar die heb ik helaas (nog) niet.

Maar anderzijds was het meest uitdagende het fotograferen van de juwelen. De grote witte spotlights waren namelijk recht op de vitrines gericht waardoor ik een groot, uitgebrand vierkant (de reflectie van de lichten) had op iedere foto van de juwelen. Het heeft heel wat croppen, spot correcting en dehazing gekost in Lightroom om er toch een paar deftige foto’s uit te halen. Ik wou dat ik toch wat meer foto’s van de sieraden had genomen want deze waren echt prachtig.


Leave a Reply