Mijn kleerkast op dit moment | Track my wardrobe

My current wardrobe track my wardrobe

Als onderdeel van mijn Nine by Nineteen challenge, ga ik mijn kleerkast tracken. Om van start te kunnen gaan, moet ik wel de huidige inhoud van mijn kleerkast beoordelen. Wat heb ik nu eigenlijk in mijn kleerkast staan? Verschilt het van wat ik denk dat ik bezit? Hoeveel werk zou ik hebben als ik wil eindigen met een minimale kleerkast die voor mij werkt?

Hoe heb ik mijn kleerkast getracked?

Ik heb het merendeel van januari besteed aan al mijn kledingstukken in excel te steken. Om een zo gedetailleerd mogelijk beeld te krijgen van mijn kleding, heb ik zoveel mogelijk informatie toegevoegd zoals merk, kleur, maat, enz. Ik ondervond dat de beste werkwijze is om in fases te werken en zo de verschillende schappen van mijn kleerkast door te nemen. En natuurlijk de kleren in de wasmand niet te vergeten.

Wat zit er wel en niet in mijn getrackte kleerkast?

Tegen het einde van januari was ik vrij zeker dat ik al mijn winterkleren en niet-seizoensgebonden kleren in de dataset had staan. Er lagen nog een paar zomerkleren in mijn kast, dus die heb ik dan ook al toegevoegd aan de dataset alvorens ze op te bergen. De meerderheid van mijn zomerkleren heb ik echt nog niet toegevoerd – dit zal ik eerder doen eens ik ze bovenhaal voor de zomer.

Verder is het ook belangrijk om te weten dat ik enkel kledingstukken, jassen en stukken voor speciale gelegenheden in mijn dataset heb bijgehouden. Ondergoed, sokken, schoenen en accessoires ga ik niet tracken in mijn dataset.

Mijn kleerkast op dit moment

Vraag 1: Hoeveel kledingstukken heb ik?

Ik bezit een totaal van 79 kledingstukken, waarvan:

Bovenstukken60
Broeken en rokken12
Jassen7

Aangezien ik nog redelijk wat zomerkleren moet toevoegen, denk ik dat het volledige totaal eerder rond 100 stuks zal liggen. Ik ben ervan overtuigd dat het ideale aantal kledingstukken erg afhankelijk is van je persoonlijke stijl en levensstijl. Daarom is het moeilijk om te zeggen of ik teveel kledingstukken heb, hoewel het me toch echt veel lijkt.

Op vlak van het grote onevenwicht in het aantal bovenstukken en broeken/rokken, dit had ik ergens wel verwacht. Over het algemeen hebben mensen wel meer broeken dan bovenstukken. Het feit dat ik er zoveel meer heb, is vooral te wijten aan dat ik bovenstukken na 1 keer dragen al was – in tegenstelling tot broeken en rokken. Ik weet dat sommige mensen topjes en blouses meer dan één keer kunnen dragen alvorens ze te wassen, maar helaas is dat niet hoe mijn oksels werken…

De 7 jassen zijn al mijn jassen, inclusief zomerjassen en jassen voor speciale gelegenheden.

Vraag 2: Van welke merken bezit ik de meeste kleren?

Niet onverwacht, komen de meeste stukken in mijn kleerkast van H&M, gevolgd door Uniqlo, COS en Sugarhill Boutique. Initieel had ik hier een heuse paragraaf over het hoe en waarom ik van deze merken koop of heb gekocht, maar ik denk dat ik daar beter een hele blogpost aan wijt.

Het jaar dat ik enkel van ethische kledingsmerken kocht, heeft nauwelijks een significante bijdrage aan mijn kleerkast gebracht. Dit is ook iets waar ik later meer over wil vertellen. Tot slot ben ik blijkbaar ook niet erg merkloyaal, er zijn veel enkele stuks van verschillende merken.

Vraag 3: Hoeveel kledingstukken heb ik gekocht in 2018? Heb ik meer of minder gekocht dan vorige jaren?

Aangezien ik geen betrouwbare data heb van kleren voor 2016, heb ik alle kleren waarvan ik het aankoopjaar niet herinner, als gekocht in 1900 aangeduid. Ik dacht dat dit verre jaartal een goede filter zou zijn om deze kleren toch in mijn dataset te houden.

Ik kocht  25 kledingstukken in 2018. Da’s zowat het dubbele van 2017. Ik ben wel in 2017 meer bewust geworden van de onethische gevolgen van fast fashion, dus dit verklaart waarom ik zo weinig heb gekocht in dat jaar. In 2018 ben ik een stuk minder streng geweest voor mezelf en ben ik uiteindelijk ook terug fast fashion beginnen komen. Maar hopelijk in een meer doordachte manier.

Hoe voel ik me nu over mijn kleerkast? Wat zijn de volgende stappen?

Nu ik door (bijna) heel mijn kleerkast ben gegaan, vraag ik me af waarom ik zo vaak het gevoel heb dat ik niets heb om aan te doen terwijl ik overduidelijk te veel kleren heb. Waarschijnlijk heb ik gewoon stukken die mijn stijl niet meer zijn of die ik niet goed weet te combineren in een outfit.

Ik heb ook kleren herontdekt die ik graag heb maar om een of andere reden nauwelijks draag. Ik zou de redenen hierachter moeten zoeken om er een oplossing voor te vinden.

In februari ga ik ook een outfit-dagboek bijhouden om uit te zoeken hoe ik mijn outfits opbouw en hoe ik me bij iedere outfit voel doorheen de maand. Ik hoop zo meer inzichten in mijn kleerkast te krijgen.

Leave a Reply