AmazonBasics polarisatiefilter | First impression review

Polariserende filters zijn een nuttige aanvulling aan je fotografiekit. Ze verminderen verblindende en storende reflecties maar ze kunnen ook de kleuren van je foto’s beter doen uitkomen. Dit maakt van hen een nuttige tool voor verschillende fotografiestijlen zoals landschaps-, reis- en productfotografie. Onlangs kocht ik de circulaire polarisatiefilter van AmazonBasics en dit zijn mijn eerste impressies van deze budgetfilter.

Waarom de polarisatiefilter van AmazonBasics?

Fotografie is geen goedkope hobby en helaas is er weinig materiaal waarbij je voor de goedkope optie kunt kiezen zonder aan kwaliteit in te boeten.

Ik dacht dat polarisatiefilters ook niet iets zou zijn waar je op wilt besparen. Hun voornaamste component is namelijk glas, en laat kwaliteitsvol glas net heel duur zijn. Gezien mijn huidige budget, zag ik het niet zitten om 50 à 80 euro te spenderen aan een filter.

Maar dan zag ik dat AmazonBasics ook filters aanbieden aan minder dan 10 euro. De reviews waren best wel lovend, maar natuurlijk zijn reviews op Amazon niet al te betrouwbaar. Maar na enkele reviews te zoeken die niet op de Amazonwebsite stonden, besloot ik het toch te wagen. Uiteindelijk betaalde ik maar 8,12 euro voor een filter van 58mm.

Eerste impressies

Het is allereerst belangrijk om te weten dat polarisatiefilters geen magisch wondermiddel zijn. Ze verminderen schittering en reflecties maar ze zullen deze niet helemaal verwijderen (tenzij in perfecte omstandigheden). Andere fotografen hebben me gewaarschuwd dat het effect van de filter minder verbluffend is dan je zou verwachten. Plus er is toch nog enige handigheid vereist om de filter juist te gebruiken.

Dus, met meer realistische verwachtingen ging ik op pad met mijn camera + filter. Ik trachtte enkele situaties te vinden waar ik normaalgezien de filter zou gebruiken. Ik heb mijn best gedaan om quasi dezelfde foto te nemen met en zonder de filter. Zoals je kan zien is het effect wel degelijk zichtbaar maar misschien niet altijd zo prominent als ik zou willen. Ik voelde wel aan dat dit deels aan factoren buiten de filter lag, zoals mijn eigen onkunde om de filter te draaien tot ik het meeste effect verkreeg. Er zit dus wel degelijk een kleine leercurve aan.  

Conclusie

Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe Amazon er in geslaagd is om deze filters aan zo’n lage prijs te verkopen. Ik had verwacht dat de filter uit plastieken componenten zou bestaan om kosten te besparen. Integendeel, de niet-glazen componenten zijn allemaal uit metaal vervaardigd. Ik gok dat de coating op de filter misschien minder krasbestendig zal zijn dan die van gekende merken.

Maar ik zal moeten wachten tot ik de filter uitgebreid heb getest voor ik een echte review kan geven. Ik ben van zin om de filter op onze volgende reis mee te nemen om te zien hoe goed hij dan nog werkt. Voorlopig zou ik zeggen dat de AmazonBasics polarisatiefilter een goede optie is voor beginnende fotografen of als je nog maar een kleine kit hebt. Het is een goede aankoop om te zien of polarisatiefilters iets voor jou zijn, zonder dat je daar al te diep voor in je portefeuille moet tasten.

Waarvoor gebruik je een polarisatiefilter?

De wetenschappelijke uitleg over gepolariseerd licht gaat mijn petje te boven, maar de meest eenvoudige manier om polarisatiefilters te begrijpen, is ze te vergelijken met een soort van zonnebril voor je camera. De filter vermindert dus schitteringen, storende reflecties en het maakt overbelichte plaatsen op je foto donkerder. Er zijn verschillende fotografiegenres waar zo’n filter best handig kan zijn maar de meest voor de hand liggende is landschapsfotografie. Denk aan het verwijderen van storende reflecties om een meer of rivier, de diepe blauwe kleur van de lucht terug te brengen zonder de rest van je landschap te onderbelichten, etc.

Toch is een polarisatiefilter ook handig voor andere types fotografie zoals architectuur- of reisfotografie (storende reflecties op ramen van gebouwen), productfotografie (reflecties op glanzende objecten) en zelfs portretfotografie (mensen met een bril).

Eigenlijk komt een polarizatiefilter altijd van pas van zodra je te maken hebt met gladde objecten of reflecterende oppervlaktes. En die komen vaker voor dan je denkt.

[su_note note_color=”#eef4f1″]Disclaimer: Ik heb de AmazonBasics polarisatiefilter zelf gekocht. Ik ben niet geaffilieerd bij Amazon en deze post is niet gesponsord. [/su_note]

Leave a Reply