Wat ik geleerd heb van een outfit-dagboek bij te houden | Track my wardrobe

outfit diary

Tijdens de hele maand februari heb ik een outfit-dagboek bijgehouden. Iedere dag noteerde ik dus wat ik die dag gedragen heb en ik hield ook bijkomende nota’s bij over waarom ik nu net die bepaalde outfit gekozen heb en wat mijn beslissing mogelijk beïnvloedt heeft.

Wat ik in mijn outfit-dagboek noteerde:

  • WAT: Mijn outfit, inclusief welke schoenen ik droeg. Ondergoed, jassen e.d. hield ik niet bij.
  • ACCESSOIRES: de juwelen die ik gewoonlijk iedere dag draag, eventuele statement pieces,…
  • HET WEER: temperatuur, voorspelde neerslag, wind,… alles wat mijn beslissing kon beïnvloeden
  • WAAR: Mijn hoofdlocatie die dag en of ik mogelijk nog andere afspraken had.
  • NOTA’S: waarom koos ik voor deze outfit, wat vond ik er wel/niet leuk aan, wat zou ik verbeteren aan mijn outfit, enz.

Tot mijn verbazing ben ik er écht in geslaagd om iedere dag bij te houden. Ik had ergens verwacht dat ik het uit verveling zou opgeven maar, integendeel, ik vond het zelfs fijn om mijn gedachten over mijn outfits neer te pennen. Het maakte me meer bewust van wat ik koos te dragen en wat nu eigenlijk mijn favoriete kledingstukken zijn. Mettertijd begon ik me zelfs to focussen op hoe ik bepaalde outfits kon verbeteren of welke stukken ik eens moest combineren.

De kracht van make-up

Ik ben tot de conclusie gekomen dat make-up een belangrijk onderdeel van mijn beslissingsproces voor outfits is geworden. Niet in de zin van, dat mijn hele look verknald is zonder make-up. Mijn make-up skills zijn niet de beste en ik ga sowieso eerder voor een minimale of subtiele look. Zoals ik hier al eerder vertelde, de meeste mensen hebben zelfs niet door dat ik überhaupt make-up draag. Maar je zou eerder kunnen zeggen dat make-up een soort van self-care is voor mij.

Wat ik daarmee bedoel is dat ik eigenlijk, door wat tijd te spenderen aan make-up, mezelf een teken geef dat ik ertoe doe. Dat ik gerust wat tijd van mezelf mag spenderen aan mijn make-up en mijn outfit te coördineren. Dat ik meer màg doen dan het absolute minimum om er presentabel uit te zien. En dat ik mezelf best mag verwennen door een leuke oogschaduwkleur of luxueuze lippenstift te gebruiken.

Daarnaast, ik heb gemerkt dat make-up een positieve invloed kan hebben op mijn mening over bepaalde kledingstukken. Bijvoorbeeld, ik heb een donkerrode trui die ik nu heel graag draag omdat hij zo goed samengaat met een bepaalde oogschaduwcombinatie van donkerrood en goud.

Ergens is het ook niet onlogisch dat make-up en kleding elkaar beïnvloeden maar ik had niet verwacht dat het zo’n grote impact op mezelf zou hebben.

Het belang van slaap

outfit diary

Anderzijds, heeft een gebrek aan slaap een negatieve impact op mijn kleerkast. Telkens wanneer ik het gevoel had dat ik niks om aan te doen had, bleek het dat ik slecht geslapen had.

Wanneer ik te weinig slaap heb gehad, merk ik dat ik geen zin heb om een outfit te kiezen. Ik wou vooral gewoon comfortabele kleren en als het sociaal aanvaard zou geweest zijn, dan had ik op zo’n momenten in mijn pyjama komen werken. Helaas is dat een sociale no-no dus pikte ik de meest comfortabele en saaiste kleren uit mijn kast. Meestal was het dan ook nog zwart of donkerblauw, om zo’n momenten kon ik kleurrijke kleren missen als de pest.

Het belangrijkste dat ik geleerd heb, is dat het niet uitmaakt wat ik op dat moment uit mijn kleerkast haal. Het zal me hoe dan ook niet blij maken. Mijn gemoedstoestand is erg afhankelijk hoeveel ik geslapen heb, ik doe dan ook echt het minimum aan moeite om mezelf presentabel te maken. Sommigen zouden zeggen dat dit nèt de momenten zijn dat je jezelf moet proberen op te fleuren met kleurrijke outfits maar ik kan mezelf er écht niet aan zetten.

Ik denk dat ik wel voldoende comfortabele en donkere kleren heb om mezelf relatief moeiteloos door een slaperige dag te sleuren. Dit kan ik niet oplossen door meer of andere kleren te kopen, het enige dat helpt is om toch te proberen iedere nacht 7 tot 8 uur slaap te krijgen.

De ontbrekende stukken

Dit was de voornaamste reden om een outfit-dagboek bij te houden: wat zijn de gaten in mijn kleerkast? Iets dat vaak terugkwam is het gebrek aan laagjes tijdens de winterdagen.

Wanneer ik een koude dag verwacht (door het weer, de airco op kantoor,…), heb ik de neiging om een cardigan bovenop mijn outfit te dragen. Maar ik ben erachter gekomen dat het net die cardigans zijn die me als een slordige, grijze muis doen voelen. Om te beginnen, verbergen ze net mijn outfit. Waarom zou ik een leuke donkergroene bloes dragen als die toch weggestopt wordt onder een muizige cardigan?

In plaats daarvan heb ik een paar keer een t-shirt met lange mouwen als ‘onderlijfje’ gedragen en dat lijkt me een heel goede oplossing. Ik heb dan ook ondertussen twee extra t-shirts met lange mouwen gekocht uit Uniqlo’s Heattech-lijn. Deze zijn echt de perfecte dunne maar warme onderlaag om het probleem van de cardigans op te lossen.

Nota: aangezien het de bedoeling is dat deze heattech longsleeves als een onderlijfje gedragen worden en niet als een apart kledingstuk op zichzelf, heb ik ze uit mijn dataset verwijderd.

Wat ik leuk vond aan het bijhouden van mijn outfits

Door mezelf te verplichten bij te houden wat ik dagelijks draag, ben ik meer bewust geworden over wat ik echt draag of wil dragen. Ik doe meer moeite om een leuke kledingcombinatie te vinden of om uit te zoeken waarom ik een bepaald kledingstuk nauwelijks draag. Je zou kunnen zeggen dat ik wat meer mindful over mijn kledingkeuzes ben geworden.

Het heeft zeer zeker de fun terug in mijn kleerkast gezet. En ik bekijk mijn kledingstukken nu vanuit een ander perspectief. Ik ga zelfs de uitdaging aan om nieuwe combinaties te zoeken of manieren te vinden om nauwelijks gedragen kledingstukken toch meer te kunnen dragen. Kortom: het heeft me een duwtje gegeven to shop my stash.

Ik zou het zeker aanraden om een outfit-dagboek bij te houden als je een beetje vast zit met je kledingstijl en niet goed weet hoe het beste uit je kleerkast te halen.

Leave a Reply